"Jaka pogoda na majówkę" to jedno z częściej wpisywanych ostatnio w Google'u haseł i trudno się temu dziwić, bo większość z nas bardzo ceni sobie ten przedłużony weekend, który zazwyczaj jest już na tyle ciepły, aby spędzić więcej czasu na świeżym powietrzu i zacząć sezon grillowy. No to jak będzie w tym roku? Trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne - grillować i tak można, bo na grillach węglowych świat się przecież nie kończy. Z naszych artykułów dowiecie się więcej zarówno o grillowaniu w ogrodzie, jak i we własnej kuchni, poznając wady i zalety dostępnych na rynku rozwiązań.

Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko przygotować coś, co się na tym grillu znajdzie. Tak jak wspominaliśmy, w sklepach nie brakuje gotowych rozwiązań - przyprawionych kiełbasek, marynowanych karkówek, uformowanych hamburgerów, ale… najczęściej nie są one zbyt zdrowe. A nie oszukujmy się, kiedy do niezbyt chudego i zdrowego jedzenia dokładamy jeszcze kolekcję konserwantów i niepotrzebnych dodatków, to nic dobrego z tego nie wyniknie, szczególnie jeśli w sezonie wiosenno-letnim grillujemy regularnie. Oczywiście, nie samą sałatą facet żyje, ale łatwo można "ograniczyć szkody", samodzielnie przygotowując jedzenie.

Dziś mamy dla Was kilka przepisów na grillowanie „w stylu macho", czyli typowo męskie dania - mięsne, aromatyczne i często z nutą szlachetnych trunków. Każdy z pewnością znajdzie wśród nich coś dla siebie, ale niezależnie od wyboru warto pamiętać o kilku wspólnych zasadach:

  • kupujemy mięso w sprawdzonych sklepach, bo to głównie od niego zależy końcowy efekt i nawet najlepsza marynata czy obróbka nie uratuje mięsa słabej jakości;
  • nie kładziemy na grillu zimnego mięsa prosto z lodówki, wyjmujemy je odpowiednio wcześniej i pozwalamy osiągnąć temperaturę pokojową;
  • mięso najlepiej zamarynować już dzień wcześniej, wtedy mamy gwarancję, że wszystkie smaki odpowiednio się przegryzą, a mięso skruszeje;
  • grillowanie wymaga czasu i nie należy się przy tym spieszyć - jeśli nie chcemy jeść przysłowiowej podeszwy, to lepiej postawić na niższą temperaturę i dłuższy czas przygotowania;
  • nie używamy podpałek nasączonych chemikaliami, których spalanie nie jest dobre ani dla zdrowia, ani dla środowiska.

Burger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grilluBurger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grillu Shutterstock

Kiełbaski z farszem i oscypkiem

Kiełbaski to rusztowy klasyk, ale nie da się ukryć, że jeśli grillujemy często, to szybko mogą się znudzić, dlatego proponujemy ich nieco inną wersję, a mianowicie faszerowaną. Jej przygotowanie zajmuje wprawdzie nieco więcej czasu, bo wymaga podsmażenia składników na patelni, ale smak - podbijany przez aromatyczny oscypek - rekompensuje wysiłek.

Kiełbaski z farszem i oscypkiem - składniki (4 porcje):

  • 4 kiełbaski z dobrej jakości mięsa
  • cebula
  • papryka
  • kilka pieczarek
  • oscypek (lub podobny aromatyczny ser, jeśli nie mamy dostępu do oryginału)
  • sól i pieprz

Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na łyżce oleju, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy cebula zmięknie i się zezłoci, zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy warzywnej wkładce do kiełbasek przestygnąć. Kiełbaski nacinamy wzdłuż, tworząc w środku kieszonkę, w której umieszczamy nasz farsz - w tym momencie kiełbaski są już gotowe na grill, gdzie trzymamy je aż do osiągnięcia preferowanego sposobu wysmażenia. Pod koniec grillowania do kieszonki dokładamy również plasterki oscypka i czekamy, aż się roztopi. Palce lizać!

Burger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grilluBurger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grillu Shutterstock

Karkówka w piwie

Zdaniem wielu osób na grillu nie może też zabraknąć innego klasyka, a mianowicie karkówki - w naszym wydaniu nie będzie ona jednak podeszwą, której nie da się pogryźć! Będzie aromatyczna, soczysta i rozpływająca się w ustach, co w dużej mierze zawdzięcza piwnej marynacie, w której moczy się przez całą noc.

Karkówka w piwie - składniki (4 porcje):

  • 600 gramów karkówki
  • 100 ml piwa (polecamy aromatyczne APA z lokalnych browarów)
  • 4 łyżeczki musztardy (ostrej, np. sarepskiej)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki soli, pieprz

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, które następnie lekko rozbijamy, najlepiej pięścią, bo wtedy będzie bardziej soczyste niż po tłuczku. Czosnek rozcieramy z solą, a następnie dodajemy pozostałe składniki marynaty, tj. piwo, musztardę, miód/syrop klonowy, majeranek, paprykę i szczyptę pieprzu. Karkówkę umieszczamy w powstałej marynacie, dbając o to, by każdy kawałek był nią dokładnie posmarowany i zostawiamy na całą noc w lodówce (w najgorszym wypadku kilka godzin). Następnego dnia wyjmujemy z lodówki, pozwalamy osiągnąć temperaturę pokojową i wrzucamy na ruszt na kilka minut (maks. 10 na stronę), obracając co jakiś czas i smarując pozostałą marynatą.

Męskie grillowanieMęskie grillowanie Shutterstock

Burger drwala

Choć popularna sieć restauracji lubi się chwalić swoim Drwalem, to do prawdziwego burgera drwala nieco mu brakuje… Kiedy przygotujecie hamburgera z podanego przez nas przepisu, to przekonacie się, o co nam chodzi. Bo niby składniki te same, ale efekt końcowy zupełnie inny!

Burger drwala - składniki (4 porcje):

  • 800 gramów mięsa wołowego (najlepiej w równych częściach polędwica, szponder i antrykot)
  • bułki do hamburgerów
  • 2 cebule
  • ser żółty w plastrach
  • korniszony
  • majonez
  • musztarda
  • czosnek suszony
  • sól, pieprz
  • mielona kolendra

Przygotowania zaczynamy od sosu, a mianowicie w miseczce mieszamy 3 czubate łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę pokrojonej cebuli, 1 pokrojonego korniszona i 1 łyżkę zalewy z korniszonów, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Pozostałą cebulę kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni, aż zmięknie i ładnie się zezłoci. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, a następnie formujemy (8 kotletów po 100 gramów) i układamy na grillu - stopień wysmażenia zależy od osobistych preferencji. Pod koniec na mięsie układamy plaster sera, na grillu układamy przekrojone na pół bułki, przypiekając nieco ich środek. Później zostaje tylko złożenie całości - bułka, sos, burger… i jeszcze jeden burger (drwal musi się najeść!), a na to duszona cebulka i góra bułki!

Burger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grilluBurger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grillu Shutterstock

Żeberka w whisky

Żeberka to z kolei amerykański klasyk grillowy, ale Polacy coraz chętniej po niego sięgają i trudno się temu dziwić, bo to prawdziwe pyszności, szczególnie w aromatycznej marynacie z nutą Jacka Danielsa. Trochę słodka, trochę kwaśna, trochę pikantna i… mocno oblepiająca palce podczas jedzenia - koniecznie spróbujcie, ale od razu ostrzegamy, mocno uzależnia!

Żeberka w whisky - składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 120 ml Jacka Danielsa
  • 120 ml ketchupu
  • 60 gramów miodu
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut - w tym czasie większość alkoholu odparuje, składniki się połączą i nieco zredukują, tworząc gęsty aromatyczny sos. Teraz do akcji wkraczają żeberka, które należy pokroić na małe porcje z jedną kostką, a następnie posmarować marynatą i ułożyć na grillu - w tym przypadku nie marynujemy mięsa wcześniej, a jedynie dokładamy marynaty podczas grillowania, za każdym razem, kiedy obracamy mięso. Warto pamiętać, że grillowanie powinno się odbywać w niższej temperaturze przez dłuższy czas, bo marynatę ze względu na dużą zawartość cukru łatwo przypalić podczas grillowania. Żeberka grillujemy do momentu, aż kość będzie łatwo odchodzić od mięsa - długie grillowanie sprawia też, że nie musimy się obawiać alkoholu w marynacie, bo ten zdąży w całości odparować.

Burger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grilluBurger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grillu Shutterstock

…warzywne co nieco

No dobra, coś zielonego też się przyda i idealnie pasuje do mięsa z grilla, a do tego z pewnością pozwoli zapunktować u pań - w tym przypadku stawiamy jednak na prostotę, a mianowicie świeżą sałatkę z najbardziej klasycznym z dressingów, czyli winegretem. Wystarczy ulubiona sałata (im ciemniejsza, tym zdrowsza, bo zawierająca najwięcej składników odżywczych, dlatego warto zwrócić uwagę na czerwoną sałatę karbowaną czy sałatę rzymską), pomidory, ogórek zielony, papryka w dowolnym kolorze, czerwona cebula i sos, na który składają się (mieszane w słoiczku do momentu uzyskania konsystencji emulsji):

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • szczypta soli, pieprzu i ulubionych suszonych ziół

Burger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grilluBurger dla drwala i inne cuda, czyli. facet przy grillu Shutterstock

Ślinka cieknie? Mamy nadzieję. Koniecznie dajcie znać, jak smakowało!