Zgodnie z powszechnym standardem do każdego dania otrzymujemy jasnego lagera. Wystarczy przejrzeć MENU wszelkich knajp, gdzie króluje właśnie ten gatunek. Piwo rzadko kojarzy się z elegancką restauracją, co zapewne jest spowodowane licznymi krzywdzącymi stereotypami na temat tego alkoholu.

Tymczasem niektóre gatunki dobrze komponują się głównie z mięsami, inne - z rybami (zasada, że jeśli ryba, to tylko białe wino, nie obowiązuje już od dawna). Są nawet rodzaje piw skrojone pod konkretne posiłki - np. jasne pszeniczne bawarskie świetnie pasuje do klasycznego bawarskiego śniadania: jajka sadzonego i grillowanego boczku. Ponadto warto pamiętać, że ulubiony napój mężczyzn dobrze skonsumować przed posiłkiem - w ten sposób oczyszczamy kubki smakowe i pobudzamy apetyt.

Eksperci zajmujący się foodparingiem przekonują, że dobieranie piwa do potraw odbywa się w oparciu o dwie podstawowe zasady: łączymy elementy na zasadzie podobieństw lub kontrastów. Daje nam to większe pole do popisu niż w przypadku wina, którego dobieranie do potraw jest jednak dużo bardziej restrykcyjne. Idąc tym tropem, warto wyodrębnić kilka idealnych kompozycji, oczywiście z piwem w roli głównej:

- lager - w tym przypadku świetnie sprawdzą się coraz popularniejsze w naszym kraju burgery (listę najlepszych burgerowni w Polsce znajdziesz TUTAJ ). Z lagerem zasmakuje ci również każdy stek (zwłaszcza ten krwisty) a także ostrygi. - pilzner - to bardzo uniwersalny gatunek. Bez obaw możesz zaserwować go do mięs, ryb, a nawet pizzy czy sałatek. Eksperci kulinarni na całym świecie podkreślają, że nie ma lepiej smakującego połączenia niż pilsner i mozarella. - porter - mówiąc o ciemnym piwie musimy wskazać grillowanego steka (albo np. kaczkę)! Podajemy go także do deserów, zwłaszcza tych zawierających duże ilości czekolady (również tej gorzkiej!) - pszeniczne - z nim fantastycznie smakują warzywa. Sałatka na kolację? Spróbuj z pszenicznym piwem! To również naturalny wybór dla wszystkich gustujących w kultowym wędzonym oscypku (i innych serach tego typu). - ale - piwo świetnie gasi pragnienie, to jasne. Dlatego warto wypić je po wyjątkowo obfitym posiłku. Natomiast do ugaszenia pragnienia związanego z konsumpcją ostrych dań najlepiej wykorzystać smak piwa typu ale. - British Golden Ale - rześki aromat doskonale równoważy intensywne w smaku potrawy: dania z grilla, mięsa, ryby oraz dania kuchni indyjskiej

Tak jak napisaliśmy kilka akapitów wyżej, przy łączenia piw z potrawami możemy sobie pozwolić na sporą dowolność. W końcu ostatecznie i tak liczy się smak. Nasze sugestie potraktuj raczej jako propozycje i zachęcenie do odważniejszego i bardziej świadomego spojrzenia na to, czym popijasz kolejne dania.

Smacznego!