Zalety:

Łatwość uzyskania bardzo wysokiej temperatury, która umożliwi ci grillowanie np. steków lub większych kawałków mięsa.

Poprzez dorzucanie drewnianych wiórków do węgla/brykietów możesz wzbogacać aromat potraw - osiągniesz efekt podwędzania.

Małe piknikowe grille z zamykaną pokrywą można transportować bez obaw o rozsypanie resztek popiołu.

Wady:

Długotrwałe rozpalanie.

Tworzenie się kłopotliwego popiołu.

Stosunkowo uciążliwe czyszczenie.

Ważne Nigdy nie gaś ognia wodą! Możesz dotkliwie poparzyć się parą.

Czyszczenie

Ruszt grilla węglowego należy czyścić, kiedy jest rozgrzany. Rób to za pomocą stalowej lub miedzianej szczotki. Od czasu do czasu użyj specjalnego płynu do czyszczenia rusztu (nie jest to potrzebne po każdym użyciu). Grill możesz też wyczyścić szorstką stroną kuchennej gąbki zanurzonej w płynie do zmywania. O wiele łatwiej myje się grille z powłoką emaliowaną. Jest ona odporna na wysoką temperaturę i zarysowania: sprawia, że grill staje się długowieczny.

Rozpalanie

Grille węglowe możesz rozpalić przy pomocy rozpałki twardej bądź płynnej. Korzystaj z rozpałek przeznaczonych do grilla (te do kominków najpewniej zepsują smak potrawy).

Rozpałki twarde. Mają kształt małych kostek lub sztabek. Przy zapalaniu nie wydzielają szkodliwego dymu. Są obojętne dla smaku potraw. Wystarczy 5 kawałków położonych pomiędzy węglem/brykietem. Pamiętaj, żeby używać do tego długich zapałek, a nie np. zapalniczki.

Rozpałki płynne. Skrop nimi suche paliwo i zostaw na kilka minut. Nie polewaj już płonącego brykietu/węgla.

Brykiet czy węgiel. Brykiet (wykonany jest ze sprasowanego węgla drzewnego z dodatkiem skrobi spożywczej) dłużej się rozpala, ale i dłużej się pali. Z kolei węgiel drzewny (czyli zwęglone drewno, kupuj taki, który ma duże kawałki) rozpalić jest łatwiej, ale wystarczy na krócej. To, że konkretne paliwo trudno ci rozpalić na ogół świadczy o tym, że... jest ono dobrej jakości.

Kominek do rozpalania. Proste, ale skuteczne narzędzie. Na dolnym ruszcie grilla musisz położyć 3-4 kostki twardej rozpałki. Nad tym stawiasz kominek napełniony brykietem i podpalasz rozpałkę. Po około 20 min. brykiet będzie gotowy do użycia.

Krok po kroku

1. Otwórz wszystkie wywietrzniki grilla i zdejmij pokrywę. 2. Na dolnym ruszcie (nigdy na dnie grilla!) ułóż paliwo tak, aby ich warstwa pokryła ruszt, a następnie usyp małą piramidę. 3. Pomiędzy paliwo włóż pięć kawałków rozpałki. 4. Grill jest gotowy do użycia gdy paliwo równomiernie się żarzy i pokrywa je szara warstwa popiołu.

* * * *

Zobacz także:

Grille gazowe: poznaj ich wady i zalety (13 propozycji)

Materiały partnerów

ZOBACZ WYBRANE PRODUKTY