Zalety: 1. Bardzo szybkie i łatwe do rozpalenia. 2. To najtańszy w użyciu rodzaj grilla. 3. Idealny do przyrządzania większych kawałków mięsa ze względu na łatwe utrzymanie stałej temperatury.

Wady (raczej wyimaginowane): 1. Niektórzy obawiają się, że jest niebezpieczny (przy prawidłowym użytkowaniu to mit). 2. Potrawy pozbawione aromatu charakterystycznego dla potraw z grilla węglowego (to też mit - ślepe testy wykazały, że potrawy są praktycznie nie do odróżnienia).

Czyszczenie

Ruszt czyścisz po rozgrzaniu grilla do wysokiej temperatury i utrzymaniu jej przez ok. 15 min. Podobnie jak w przypadku grilli węglowych możesz użyć płynu do czyszczenia rusztu. Grille gazowe mają aluminiową miseczkę ociekową, którą należy kontrolować i oczyścić lub wymienić w przypadku napełnienia.

Rozpalanie

1. Sprawdź, czy w butli jest wystarczająco dużo gazu. 2. Pokrętła ustaw w pozycji "0". 3. Palniki odkręcaj tylko przy otwartej pokrywie. 4. Jeśli grill nie ma automatycznej zapalarki, użyj długich zapałek. 5. Zamknij pokrywę do czasu gdy wskaźnik temperatury nie pokaże ok. 275 stopni. 6. Po zakończeniu grillowania zakręć nie tylko kurki urządzenia, ale również zawór wylotu z butli.

* * * * *

Zobacz także:

Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?

Partner - materiał

ZOBACZ WYBRANE PRODUKTY