Nóż to nie samochód czy toster.

Bowie: colt wśród noży

Dwa sposoby na łatwiejsze cięcie

Nóż ma ciąć, więc producenci wkładają wiele wysiłku w wymyślanie nowych sposobów na poprawienie właściwości tnących projektowanych przez siebie ostrzy.

Dwa najpopularniejsze to wklęsły profil brzuśca oraz nacięcie na nim zębów.

1. Nacięte na brzuściu zęby (ostrza tego typu nazywa się serrated, w odróżnieniu od pozbawionych zębów głowni plain) działają na dwa sposoby - po pierwsze zwiększają długość krawędzi tnącej, a po drugie w chwili wcinania się w materiał pozwalają skoncentrować siłę na mniejszej powierzchni. Zębate ostrze jest bardzo skuteczne, szczególnie podczas cięcia materiałów włóknistych, jednak znacznie gorzej nadaje się na przykład do precyzyjnego strugania. Przykład takiego noża na zdjęciu powyżej (po prawej stronie).

2. Wklęsły profil ostrza, zwany recurve, to sposób na przedłużenie krawędzi tnącej bez wydłużania całej głowni. Pozwala poprawić właściwości tnące noża kosztem niewielkiego osłabienia głowni. Ostrze recurve jest trudniejsze do naostrzenia, szczególnie w warunkach polowych.

Tekst: Konstanty Młynarczyk

Zdjęcia: Łukasz Falkowski (montaż)

Zobacz też na Logo24 :