Pomysł 1: klasyczny z ziołami i serem
Omlet klasyczny z ziołami i serem !Fot. Jakub Filew / Agencja Wyborcza.pl
Składniki (średnia porcja):
• 3 jajka
• 10 g sera gruyère (lub gouda)
• natka pietruszki
• koperek
• szczypiorek
• masło
• gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:
Rozmąć jajka, dopraw gałką muszkatołową i solą. Zetrzyj gruyère lub goudę. Posiekaj drobno po ćwierć pęczka: listków natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Rozgrzej niezbyt mocno patelnię i wykładaj na nią płaską łyżkę świeżego masła. Gdy się rozpuści, wlej jajka i mieszaj: zgarniaj je z brzegów, przemieszczając następnie w to miejsce płynną masę. Kiedy omlet będzie w połowie ścięty, posyp go serem i ziołami. Zwiń w rulonik, podważając łopatką. Zwinięty, potrzymaj 15-20 s na ogniu i przełóż na talerz, odwracając patelnię. Podaj ze skromną sałatką z ziół.
Pomysł 2: hiszpański
Omlet hiszpański !Fot. Jakub Filew / Agencja Wyborcza.pl
Składniki (6 porcji):
• 5-6 średnich ziemniaków
• średnia cebula
• 6 dużych jaj
• oliwa z oliwek
• sól
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój w dwumilimetrowe plastry. Pokrój też cebulę – w kostkę. Warzywa wymieszaj i przypraw. Dodaj sporo oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj. Duś ziemniaki z cebulą na małym ogniu na dużej (żeliwnej lub teflonowej) patelni, by zrobiły się lekko kremowe, nie chrupkie (będą gotowe, gdy zaczynają się łamać). Przełóż tak powstałą masę na sito, odcedź z nadmiaru tłuszczu i ostudź. W oddzielnej misce rozmąć jajka, dodaj do nich ziemniaki z cebulą. Wymieszaj i odstaw na pięć minut. Na patelnię o wysokich rantach (też teflonową lub żeliwną) wlej dwie łyżki oliwy, nieco rozgrzej i przełóż na to masę. Lekko zamieszaj i smaż na małym ogniu, aż spód omleta zrobi się brązowy. Pomiędzy patelnię a potrawę wlej trochę oliwy i upewnij się, że nie przywarła. Przykryj większym talerzem i szybko odwróć. Rozgrzej ponownie naczynie, dodaj trochę oliwy i zsuń omlet, przysmażoną stroną do góry. Smaż ponownie na małym ogniu, aż masa zbrązowieje. Przełóż na talerz i pokrój w cząstki, niczym tort.
Pomysł 3: biszkoptowy z malinami
Omlet biszkoptowy z malinami !Fot. Jakub Filew / Agencja Wyborcza.pl
Składniki (duża porcja):
• 3 jaja
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki masła
• 100 g malin
• 5 listków posiekanej mięty
• 3 łyżki miodu
• bita śmietana lub crème fraîche
• cukier puder, sól
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier puder w celu utrwalenia. Delikatnie wmieszaj w to żółtka i przesianą mąkę. Przełóż masę na patelnię z lekko rozgrzaną łyżką masła. Smaż kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodaj resztę masła i obróć omlet na drugą stronę. Smaż dalej przez chwilę. Wymieszaj maliny z miodem i miętą, posyp nimi pół omleta z rozsmarowaną uprzednią śmietaną. Złóż, podaj posypane obficie cukrem pudrem!