E.Wedel od 1851 roku podziwiany jest za kunszt tworzenia najlepszej jakości czekolady. Jako najsilniejsza marka w Polsce dba o promocję czekolady i unikalnego procesu jej powstawania. Tak skomplikowanego, jak fascynującego – pełnego niuansów i ciekawostek. Aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów, 4 września marka świętuje Dzień Czekolady, który w tym roku poświęcony jest tabliczkom E.Wedel.

Proces powstawania oryginalnej wedlowskiej czekolady rozpoczyna się już w Ghanie. Tam, wyselekcjonowane ziarno kakaowca ulega procesom: fermentacji, suszenia na słońcu, i prażenia, by następnie zostać zapakowane i przetransportowane do fabryki E.Wedel. W wyniku precyzyjnego prowadzenia kolejnych etapów produkcji, m.in. konszowania czy temperowania, czekolada zyskuje głęboki, zrównoważony smak, równomiernie rozpływa się w ustach, błyszczy i łamie się z charakterystycznym trzaskiem.

Tajemnice przyjemności smakuTajemnice przyjemności smaku E. Wedel

Unikalny proces obrazuje infografika, która zdradza tajemnice przyjemności smaku, od lat dostarczanej konsumentom przez E.Wedel.