CURRY Z KURCZAKA 4 porcje

CURRY Z KURCZAKACURRY Z KURCZAKA 

Składniki:

1 łyżka oleju

5-6 sporych cebulek szalotek pokrojonych w cienkie plasterki

1,5-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry

1 puszka (ok. 450 ml) niesłodzonego mleka kokosowego

2 łyżeczki sosu rybnego (nam-pla lub nuoc mam)

50 dag piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w cienkie plasterki lub paseczki

1 duża czerwona (zielona też może być) papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki

1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

* Można zacząć odwrotnie: podgrzać mleko lub śmietankę kokosową, a gdy na wierzchu pojawi się lśniąca, tłusta warstwa, dodać pastę curry.

4. Wlej 2 łyżki sosu rybnego, dodaj łyżeczkę pasty krewetkowej i łyżeczkę cukru.

5. Miksuj, aż powstanie gładka pasta.

6. A potem postępuj tak samo, jakbyś używał pasty ze słoika.

Curry z krewetek

Przyrządza się podobnie jak to z kurczaka, z tym, że:

- oprócz szalotek (punkt 1) należy dodać garść posiekanego szczypioru.

- oprócz mleka kokosowego i sosu rybnego (punkt 2) warto dodać szklankę bulionu rybnego lub warzywnego oraz nieco cukru.

- zamiast papryki (punkt 3) można włożyć duży pomidor pokrojony w kostkę. Kurczaka zastępujemy obranymi i oczyszczonymi krewetkami (surowymi - trzeba gotować je 3 minuty, aż zrobią się nieprzezroczyste).

- bazylię w krewetkowym curry zastępujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Więcej o kuchni tajskiej

Zobacz też : historia curry

Czytaj w serwisie Znam.to : Nawet bez curry idealna do kury

Stylizacja i przygotowanie potrawy: Maria Szkop.

Zdjęcia: Marcin Klaban