Może warto jednak poznać rodowody sławnych smakołyków, choćby po to, by od niechcenia, przy okazji romantycznej kolacji, zaimponować swoją wiedzą damie... opowiedzieć, ot, tak sobie, o tym, co za chwilę dostanie na talerzu. Oto najsławniejsze słodkości świata.   

Tarta Tatin

Lody Melba

Deser skomponowany z lodów, brzoskwiń, bitej śmietany i malin powstał w londyńskim hotelu Savoy na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Helen Mitchell, występującej pod pseudonimem Nellie Melba. Lody stworzył francuski kucharz Escoffier na specjalne zamówienie męża artystki.

Pischinger

W spolszczeniu jest to po prostu piszingier (lub kajmak), bardzo popularny suchy torcik z chrupkich wafli przekładanych masą z zagęszczonego mleka z cukrem. Jego autorem jest Oskar Pischinger, wiedeński cukiernik, który wymyślił go w drugiej połowie XIX wieku.

 Więcej przepisów na znakomite desery znajdziecie w serwisie Ugotuj.to

Tekst: Aldona Wiśniewska

Zdjęcia: Paweł Kiszkiel, Marcin Klaban, Agata Jakubowska, Arkadiusz Ścichocki, Bruno Fidrych, Marcin Kiełbiewski, Szymon Rogiński, A.M. Wolniak, Kuba Atys, Shutterstock, Wikipedia.Org, Tort Fedora - Studio Duklas +

Zobacz też na Logo24 :