piwo, z którym, często równie mocno jak z miejscową drużyną piłki nożnej, identyfikują się mieszkańcy. Komu nie wystarczy zwykły pilsner czy piwo pszeniczne (weizen) ten sięgnie po np. mieszankę piwa i lemoniady (na południu nazywana jest Radler lub Gespritztes, na północy Alsterwasser). Piwo zmieszane z colą trafi do menu pod nazwą Drecksack, Schmutz, Diesel lub Krefelder.

Historia niemieckiego wina sięga drugiego stulecia, kiedy to Rzymianie rozpoczęli uprawę winorośli w dolinie Renu i Mozeli. Po upadku imperium tradycję tę przejęły klasztory. Według legendy, wino Spätlese zawdzięczamy niedbalstwu opata Fuldy, który zapomniał nakazać rozpoczęcie winobrania. Owoce spleśniały na krzakach, więc opat darował je chłopom, którzy zrobili z nich wino. Dzisiaj z pokrytych szlachetną pleśnią winogron produkowane są znakomite i drogie wina: Trockenbeerenauslese i Beerenauslese. Północny klimat nie sprzyja dojrzewaniu czerwonych winogron, więc w Niemczech wytwarza się głównie białe trunki. Jeśli jednak ktoś chce napić się wina czerwonego, powinien spróbować Spätburgunder (burgundzkie Pinot Noir). Niemieckie wino dzieli się na dwie kategorie: Tafelwein (wino stołowe) i Qualitätswein (odpowiednik francuskiego Apellation Contro?lée). Tafelwein może być mieszanką win z Unii Europejskiej, Deutscher Tafelwein musi być stuprocentowo niemieckie. Tafelwein są trocken (wytrawne) lub halb-trocken (półwytrawne). Do najpopularniejszych niemieckich odmian należą Riesling, Müller-Thurgau i Silvaner. Niemcy lubią pić wino z wodą gazowaną, mieszanka ta nazwana została Weinschorle.

Na południu szczególną popularnością cieszy się także moszcz - bardzo słabe, młode, naturalnie gazowane wino jabłkowe. Niemcy nie stronią też od mocniejszych trunków. Chętnie piją Obstwasser ("woda z sadu" - mocny owocowy destylat; 45-50 proc.; poprzez stosowanie różnych zestawień owoców otrzymuje się różne rodzaje tego alkoholu). Na półkach sklepów znajdziemy sporo gatunków wódki. Jak widać, kuchnia naszych sąsiadów wcale nie jest tak nudna i monotonna, jak przywykliśmy o niej myśleć. Na następnych stronach prezentujemy mapę, na której znajdziecie kulinarne specjały z największych niemieckich regionów. Smacznego.          

kuchnia niemieckakuchnia niemiecka 

Ze Szwabii pochodzą też lubiane w Niemczech kluski Spätzle i Maultaschen. Wielbiciele wędlin powinni spóbować Rote Wurst - popularnej w tym regionie pikantnej kiełbasy z drobno mielonego mięsa wieprzowego i boczku. Na deser warto wybrać szwarcwaldzki specjał - Kirschtorte - tort czekoladowy przekładany bitą śmietaną i wiśniami. Do picia mamy kilka gatunków piwa: od ciemnego, poprzez cierpkie Weizen, po mocne Bock.

Kuchnia turyńska

Tubylcy uwielbiają kiełbasę z rusztu -Thüringer Rostbratwurst - długie, cienkie, pikantne kiełbaski, tradycyjnie grillowane na węglu drzewnym. Lubią też pyzy ziemniaczane (Grüne Klöße),przyrządzane z mieszanki surowych i gotowanych ziemniaków. Inna specjalność to wieprzowa karkówka (Rostbrätel), szaszłyki wędzone na ogniu z brzozowych polan (Schmöllner Mutzbraten) oraz karp serwowany w sosie jarzynowym z dodatkiem buraków (Karpfen).

zawiera ani wątroby ani sera). To pieczeń ze zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego przygotowywana w formach chlebowych. Prawdziwie bawarską zupą jest Leberknodelsuppe - bulion z pulpetami z wątróbki cielęcej lub wołowej.

To wszystko warto popić piwem. A jest w czym wybierać. To tu działają browary warzące tak znane piwa jak, Paulaner, Franziskaner, Augustiner, HB, Spaten, Löwenbräu i Hacker-Pschorr. Także tu produkowane jest według tradycyjnych receptur charakterystyczne dla regionu piwo pszeniczno-drożdżowe o nazwie Weißbier. W leżącej 30 km od Monachium Fryzyndze (Freising) mieści się najstarszy na świecie browar. Istnieje od 1040 r.

 ziół: ogórecznika, szczawiu, rzeżuchy, trybuli, szczypiorku i pietruszki.

Tekst: Anna Gałązka

Zdjęcia: Shutterstock, Wikipedia, materiały prasowe (montaż)

Zobacz też na Logo24 :