Jesteśmy uziemieni. Ale można odlecieć... w kuchni, tym bardziej, że kucharze linii lotniczej Emirates postanowili zdradzić kilka przepisów ze swego samolotowego menu.

My podajemy tu przepis na pyszną i prostą tradycyjną arabską zupę z soczewicy, bo... jest prosta i pyszna. Robiona według receptury szefa Saida El Alama.

- Dzięki przyprawom jej charakterystyczny smak natychmiast sprawi, że poczujesz się, jakbyś spacerował po jednym ze słynnych egzotycznych bazarów w Zatoce Perskiej – opisuje danie Said.

Zupa z soczewicy

  • Czas przygotowania: 45 min
  • Ilość porcji: 6-8
  • stopień trudności: łatwa

Produkty

  • Seler (siekany) 80 g
  • Marchewka (pokrojona w słupki) 120 g
  • Soczewica 300 g
  • Bulion warzywny 1,5 l
  • Cebula (pokrojona ) 100 g
  • Ziemniaki (pokrojone w kostkę) 250 g
  • pieprz 1 g
  • kumin (kmin rzymski) 2 g
  • olej kukurydziany 40 g
  • sól 12 g

Zupę z soczewicy (lentil soup) podajemy z kawałkami cytryny.Zupę z soczewicy (lentil soup) podajemy z kawałkami cytryny. fot. Emirates

Przygotowanie:

Opłucz i osusz soczewicę.

Podgrzej olej i podsmaż cebulę, seler, ziemniaki i marchewkę przez trzy minuty, aż zmiękną.

Dodaj soczewicę i mieszaj przez pięć minut.

Dodaj sól, pieprz i kumin, i mieszaj przez minutę.

Dodaj bulion warzywny i zagotuj.

Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut (lub do momentu ugotowania soczewicy).

Zmiksuj soczewicę w gładką mieszankę za pomocą ręcznego miksera .

Dopraw do smaku.

Podawaj ze smażonym lub prażonym chlebkiem arabskim (ewentualnie tostem) i kawałkami cytryny.

Jeśli chcecie większe wyzwania, kucharze linii Emirates proponują także:

Danie główne: Smaki Indii

Szef Ravi Nage przedstawia tradycyjne indyjskie danie jagnięce Biryani z jogurtową raitą. - Używając typowych indyjskich przypraw jak kardamon, przeniesiemy się na jedną z wielu malowniczych plantacji przypraw w tym kraju, jak Wzgórza Kardamonowe rozciągające się między Keralą a Tamil Nadu - mówi Ravi.

Przepis i filmik z robienia jagnięciny.

Deser: naleśniki z kompotem jabłkowym

Udo Leick, niemiecki szef kuchni Emirates, przedstawia przepis na popularny przysmak podawany zarówno jako danie główne, jak i deser.

- Pyszne połączenie jabłka, serka śmietankowego i rodzynek przeniesie każdego do przytulnej kawiarni w Paryżu lub domku w górach w południowych Niemczech – zapewnia Udo.

Przepis i filmik z robienia naleśników.